28 września uczniowie z klas I-III obchodzili Światowy Dzień Jabłka. W tym dniu wiele się działo. Każdy uczeń przyniósł do szkoły jabłko. Rozmawialiśmy na temat korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania jabłek. Już wiemy, że zwierają one składniki wzmacniające odporność i oczyszczające organizm. Przypomnieliśmy sobie, że  jedzenie warzyw i owoców jest podstawą, aby zapewnić sobie zdrowie i witalność.

Uczniowie z klasy II a przygotowali mus jabłkowy. Z niewielką pomocą pań uczniowie kroili jabłuszka i ucierali je za pomocą blendera. Wykorzystali przy tym sprzęt z projektu ,,Laboratoria przyszłości’’. Odbyła się również degustacja soku jabłkowego. Wielu uczniów przygotowało staranne prace plastyczne z jabłuszkiem w roli głównej. Była też fotobudka, dzięki której każdy z nas mógł stać się robaczkiem w jabłku.

Dzień ten przyniósł dzieciom wiele radości, a także wzbogacił wiedzę i doświadczenia.

 

Anita Lewandowska